studeni

17


Notice: Undefined variable: article in /home/smece/public_html/wp-content/themes/smece-hr/single.php on line 24

Notice: Trying to get property of non-object in /home/smece/public_html/wp-content/themes/smece-hr/single.php on line 24
S radom počelo mobilno reciklažno dvorište

S radom počelo mobilno reciklažno dvorište

Zahvaljujući gradskom projektu Mobilno reciklažno dvorište u Gradu Lepoglavi, od ponedjeljka, 16. studenog građani Grada Lepoglave imaju mogućnost da, uz odlaganje komunalnog miješanog otpada na kućnom pragu, u svom naselju odlažu i preostale vrste otpada koje su do sada morali odvoziti u reciklažno dvorište tvrtke Ivkom u Ivancu. Naime, navedenog je dana krenula dislokacija mobilnog reciklažnog dvorišta po gradskim naseljima.

– Ovo je još jedan važan projekt Grada Lepoglave kojim, uz to što svoje aktivnosti usklađujemo sa zakonskim odredbama vezanima za zbrinjavanje otpada, štitimo i čuvamo prekrasnu prirodu u kojoj živimo. Mobilno reciklažno dvorište obilazit će naselja na cijelom gradskom području i građanima omogućiti da odlažu i onaj otpad koji do sada nisu mogli odvajati na kućnom pragu. Vjerujem da će to omogućiti da do kraja iduće godine podignemo postotak odvajanja otpada na gradskom području na više od 30% što nam je jedan od ciljeva – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Projekt Mobilno reciklažno dvorište u Gradu Lepoglavi, u okviru kojeg je nabavljeno mobilna reciklažna jedinica, vrijedan je 136.111,11 kuna, a Gradu Lepoglavi je odobreno njegovo sufinanciranje sredstvima Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. u iznosu od 115.694,44 kune što je 85 % prihvatljivih troškova projekta. Riječ je o prvom mobilnom reciklažnom dvorištu na prostoru koji obuhvaća područje bivše Općine Ivanec, istaknuo je Edo Rajh, direktor tvrtke Ivkom kojoj su povjereni poslovi upravljanja reciklažnim dvorištem i zbrinjavanja prikupljenog otpada.

– Otpad koji se prikupi u ovom mobilnom reciklažom dvorištu bit će kasnije zbrinut kod uporabitelja ovlaštenog za zbrinjavanja takve vrste otpada – istaknuo je Rajh dodajući da građani neće morati dodatno plaćati odlaganje otpada u mobilno reciklažno dvorište budući da će nastali trošak umjesto njih podmirivati Grad Lepoglava.

Kao što je ispred proizvođača mobilnog reciklažnog dvorišta, tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca naglasio Željko Horvat, u mobilno reciklažno dvorište, koje može prihvatiti oko 1.800 kilograma otpada, može se odložiti čak 48 vrsta otpada.
– U ovom mobilnom reciklažnom dvorištu otpad se ne obrađuje već samo privremeno skladišti i to tako da mobilno reciklažno dvorište ni na koji način ne utječe na okoliš i sredinu u kojoj će se nalaziti – rekao je Horvat.

Mobilno reciklažno dvorište bit će dostupno svim građanima na području Grada Lepoglave jedanput u svaka tri mjeseca. S terminima dolaska mobilnog reciklažnog dvorišta u njihovo naselje te načinu njegova korištenja građani će biti upoznati kroz izobrazno-informativne aktivnosti koje će se provoditi u okviru navedenog projekta.